Bepillantás a Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Ház életébe

Az elmúlt hónapban két alkalommal tettünk látogatást a bácsfalusi Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Házba.

Május 27-i alkalom Kajcsa Lóránt és Végh Nimród lelkészjelöltek alternatív áhítatával kezdődött. Majd az István a király című rockoperának a felvételét néztük meg közösen. Antal László, az intézmény igazgatója magyarázattal is ellátta a filmet, beszélt többek közt arról, hogy a magyarok hogyan is lettek keresztyének. Az alkalom után baráti beszélgetésekre került sor.

Antal László, a diákotthon igazgatója a rendezvény után beszámolt a diákotthon és a tanulmányi ház életéről.

Mikortól működik a diákotthon?

2018 nyarára sikerült befejezni, bebútorozni, és már 2018 szeptemberétől sikerült beindítani a bennlakást és a különböző tevékenységeket. A diákotthonba gimnazista és egyetemista diákoknak biztosítunk szállást. Ez az egyik fő cél, mellyel próbáljuk szolgálni az erdélyi magyarságot, erősíteni a végvárakon élő barcasági szórvány közösségeket. Azonkívül rendelkezésükre áll egy korszerű tanterem, melyben mindenféle felszerelés, könyvtár számitógépek vannak, egyszóval minden ami a 21. századi oktatásban szükséges.

Milyen tevékenységeket szerveztek az elmúlt tanévben?

Először a sakk és logikakört indítottunk, mellyel már évek óta foglalkozunk az egyesület keretében, de a korszerű terem és felszerelés, lehetőséget biztosít arra, hogy több mint 25 gyerek vegyen részt a különböző alkalmakon. Működik két magyar és egy román nyelvű csoport, mely összesen heti három alkalmat jelent. Háromfaluból, Négyfaluból és Brassóból is járnak a tanórákra gyerekek. Továbbá beindítottunk egy matematika kört, melynek a célja az érettségire készülő diákok segítése. Heti egy alkalommal, csütörtökön van megszervezve, de annyira szeretik a diákok, hogy a téli szünetben is jöttek matekozni. Iskolai felmérők előtt még szombaton is kérték, hogy jöhessenek. Általában 13-15 diák vesz részt az körön, mely annyira lefoglalja őket, hogy 2-3 órán túl is szoktak maradni.

A másik fontos megvalósításunk a digitalizációs oktatás, melyben az Office csomag, Excel, Word, Power Point használatát tanítjuk. Gyakran kapnak olyan feladatot az iskolában a gyerekek, melyet az előbb felsorolt programok segítségével tudnak megoldani, de nem minden gyereknek van arra lehetősége, hogy ezekkel odahaza is dolgozhasson, és kellőképpen elsajátítsa. Ezúton is köszönöm Székely Gyöngyi tanárnőnek, hogy vezeti a programot.

-Hogyan összegezné az elmúlt évet?

-A diákotthon és tanulmányi ház első, úttörő éve volt ez a tanév. Véleményem szerint sikeres évet zárunk lassan. Az elkövetkezendő évben a tevékenységeinket tovább folytatjuk, újakat vezetünk be és próbálunk több diáknak szálláslehetőséget biztosítani, ezzel is erősíteve a barcasági magyar nyelvű oktatást. Ezúton is szeretném megköszönni a Magyar Kormánynak és a BGA –nak a támogatását.

Az igazgatóval folytatott beszélgetés után a diákotthon néhány lakóját is megkértük, hogy mutatkozzon be, számoljon be a diákotthonban eltöltött évről.

Mihály Arnold vagyok, Csíkdánfalváról, Hargita megyéből. Végzős erdőmérnök hallgató, ma volt a kicsengetésem. A diákotthonról a tapasztalataim jók, minden megfelelő. Jövőbe mesteri tagozatra iratkozok, szeretnék továbbra is a diákotthonban lakni, már a kérést is leadtam, hogy jövőbe is fogadjanak. A szobatársakkal is jól egyezek.

Lestyán Előd vagyok, Csíkszeredából. A Transzilvánia Egyetemen, Testnevelés szakon tanulok, másodéves vagyok. A bentlakás körülményei nagyon jók. Egy új, modern bentlakásról beszélhetünk. A jövőben is szeretnék itt lakni.

Forika Hunor vagyok, Csíkdánfalváról. Harmadéves egyetemi hallgató, az építészeti karon, épületgépészetet tanulok. Nagyon meg vagyok elégedve a bentlakással, jól érzem itt magam. A szobatársam, Arni mesélt a bentlakásról, neki köszönhetően kerültem ide.

Todorascu Gabriella vagyok, Alsórákosról jöttem. Az Áprily Lajos Főgimnáziumba járok, gólya vagyok ebben az évben. Nagyon jól érzem magam a bentlakásban, október óta itt lakom. Elsősorban az a fontos számomra, hogy anyanyelvemen folyik minden tevékenység.

Lakatos Csongor vagyok, Csíksomlyóról. Negyedéves erdőmérnök hallgató, ma ballagtam. Örvendek, hogy a bentlakásban tölthettem utolsó évemet. A diákotthon első osztályú, csendes környezetben van, jól érezzük itt magunkat.

Május 18-án a matek szakkörösöket látogattuk meg a diákotthonban. Papp Ilonka az Áprily Lajos Főgimnázium matematika tanárával és az érettségire készülő diákokkal beszélgettünk.

Papp Ilonka tanárnő a következőképpen számol be a diákok teljesítményéről: Úgy érzem, hogy egy nagyon jó csapat alakult ki. Az elején azt mondta Antal László igazgató úr, hogyha öten összegyűlünk, akkor indulhat a csoport. De örömömre a kezdetekkor már 13-an jöttek. Arra is számítottam, hogy az idők során 2-3 személy lemorzsolódik, de mind kitartóan járnak a felkészítőkre. Jó kedvvel jönnek, jó a hangulat. Hetente egyszer, csütörtökön találkozunk, de mikor igény van rá, akkor szombaton is bejövünk. Köszönjük a lehetőséget a Diákotthonnak, a Via Barcensis Egyesületnek és a Bethlen Gábor Alapnak.

A felkészítőre járó diákok közül néhánytól megkérdeztük, hogy hogyan értékelik a matek szakkört valamint, hogy mi a véleményük a tanulmányi házról.

Imreh Olivér: Nekem a felkészítő rengeteget jelent, hiszen sokkal több mindent megértek, mint az iskolában. Nagyon jónak tartom a diákotthon és tanulmányi ház körülményeit, minden ami szükséges megtalálható.

Raul Alpár: Nekem is sokat segít a felkészítő, kevesebben vagyunk és jobban megértjük itt az anyagot. A körülmények nagyon jók, minden adott ahhoz, hogy a tananyagra tudjunk koncentrálni.

Benedek Norbert: Aprólékosabban vesszük fel a tananyagot, így megértjük az alapokat és van mire építeni a nehezebb feladatokat is. Modern, új az épület, sokkal hangulatosabb, mint egy iskolai tanterem.

Baricz Zoltán: Sok új dolgot tanultam meg, amit az iskolában nem értettem. Sokkal jobban tudok figyelni, mivel kevesebben vagyunk, mint az osztályomban.

Kozma Zsolt: Nagyon sokat segített a felkészítő. Van sok olyan feladat, amit elfelejtettünk, itt újra felelevenítjük a megtanultakat, jobban megértjük, amit megoldunk. Tökéletes, modern, kényelmes a tanterem az órák megtartására.

Foriska Evelin: Szeretek a felkészítőre járni, mivel az iskolában sokkal kevesebb feladatot oldunk meg, itt lehetőségünk van többet gyakorolni, így jobban megértjük a tananyagot.

Végh Nimród